Remodelled state house for two families wins three ADNZ Auckland awards

0
8


Building up and out has transformed this former state house in Mt Roskill. Designer Madushin Amarasekera of Construkt Associates remodelled the house for his own extended family, creating two separate units.

Calvin Hui & Madushin Amarasekera

Building up and out has transformed this former state house in Mt Roskill. Designer Madushin Amarasekera of Construkt Associates remodelled the house for his own extended family, creating two separate units.

A 1940s state house in Mt Roskill, redesigned and renovated to create two homes under one roof, has won a major design award.

Designer Madushin Amarasekera of Construkt Associates received three awards for the project in the 2020 Auckland Northland ADNZ Resene Architectural Design Regional Awards. He won a Regional Residential Alterations and Additions Architectural Design Award, Regional Residential Interiors Architectural Design Award and a Highly Commended Resene Colour in Design Award.

Titled 2 @ 4 in 1, the home was designed by Amarasekera for his own family and his mother’s parents. Importantly, there needed to be a level of separation between the two homes, while allowing moments of interaction between the older and younger generations.

The form of the original state house can be seen below the upper extension (centre).

Calvin Hui & Madushin Amarasekera

The form of the original state house can be seen below the upper extension (centre).

To keep a backyard for their children to play, Amarasekera added more space to the original three-bedroom state house by going up. Now, the house comprises a smaller 72 square-metre two-bedroom unit and a three-bedroom larger unit.

READ MORE:
* Stunning timber houses shine in ADNZ Wellington/Wairarapa Awards
* ‘Industrial’ Feilding house beats all comers to win major ADNZ award

The ADNZ says, with a modest $500,000 budget, the architect has creatively transformed the house into a home that exceptionally accommodates an extended multi-generational family.

There are now two separate homes in the house - the largest for the designer's family. The smaller unit is for his mother's parents.

Calvin Hui & Madushin Amarasekera

There are now two separate homes in the house – the largest for the designer’s family. The smaller unit is for his mother’s parents.

Judges said there was a flow where the extended family encounter each other, but also “edge spaces of privacy and retreat”. “The planning works very hard to achieve this rich variety of spaces.

“This is a very sophisticated remodelling of the humble state house, and we are sure it is the envy of its neighbours.”

Trevor Wilson of ARCreate Design Studio won the Auckland Northland Regional Resene Colour in Design Award for Lockdown Lover – a family bach in Tindall’s Bay.

The original two-bedroom bach was extended from 78 square metres to a 178 square-metre holiday home.

Resene judges praised the designer for the use of icy blues, smooth whites and soft textures that come together to form an elegant, beachy palette.

Lockdown Lover by Trevor Wilson, ARCreate Design Studio.

JO SMITH PHOTOGRAPHY

Lockdown Lover by Trevor Wilson, ARCreate Design Studio.

Designer David Giles, also of ARCreate Design Studio, received a Highly Commended Award in the Residential New Home between 150m2 and 300m2 category, for Queen Street, a new build on a busy street in Northcote Point.

The owners wanted a modern, industrial concrete and steel, open-plan home with views to the west.

Located in a heritage zone, and on a small, 276 square-metre section, the house forms a simple rectangle with a 45-degree roof.

Litecrete tilt panels reinforce an industrial feel, bringing texture and warmth to the interior, which also features polished concrete floors and exposed steel beams.

On the exterior, some tilt panels were imprinted with weatherboards to complement the heritage surroundings.

The judges said Queen Street was an example of how to do the exaggerated gable form well.

Tui House, Point Chevalier, by Haden Kose, BK Design

Stuff

Tui House, Point Chevalier, by…



Read More: Remodelled state house for two families wins three ADNZ Auckland awards

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments