Old sports hall transformed into The Gymnasium apartment in Amsterdam

0
12


Wooden detailing and black-painted steel fill the lofty interiors of The Gymnasium apartment that Robbert De Goede has built within an old sports hall in the Netherlands.

Located near the centre of Amsterdam, the adaptive reuse project was developed by local studio Robbert De Goede as an unconventional yet homely dwelling for a family of four.

The Gymnasium is shortlisted for apartment interior of the year at the Dezeen Awards and was the winner of the Dezeen Awards 2020 public vote for the same category.

Inside of The Gymnasium apartment by Robbert De Goede
The Gymnasium is built within an old sports hall

“The objective was to design an intimate, liveable home,” said Robbert De Goede.

“This resulted in a minimal, industrial approach towards the architecture and a very personal approach towards the finishes, which reflects the clients as well – the owner of a fashion brand and a paediatrician,” the studio explained.

“They are a very down to earth family, which resulted in a very spacious and luxurious home, but definitely not a showroom for design props.”

Inside of The Gymnasium apartment by Robbert De Goede
The apartment’s living spaces are at ground level

The Gymnasium’s main living areas are contained on the ground floor, while a new mezzanine level inserted around the gymnasium’s perimeter hosts the bedrooms and bathrooms.

A basement, which formed part of the original building, contains a gym and a sauna, alongside the dwelling’s technical equipment.

Inside of The Gymnasium apartment by Robbert De Goede
Steel window frames have been added to complement the existing structure

The basement was originally only 1.2 metres in height, so to ensure its usability, the studio raised its ceiling – creating a cosy, elevated living room above it at ground level.

This living area is accessed by a bleacher-like staircase and is intended to offer the family a secluded, intimate seating area, reading space or home cinema.

Living room of The Gymnasium apartment by Robbert De Goede
An elevated sitting area is positioned above an existing basement

The only original element of The Gymansium that was retained was its existing steel structure, which was initially hidden behind a flat ceiling.

This ceiling was removed as part of the construction process to create the apartment’s loft-like atmosphere and also introduce 10 skylights that maximise the light inside.

To complement The Gymansium’s existing structure, Robbert De Goede designed the new mezzanine level with a matching black-painted steel structure.

This is left exposed throughout, and paired with a black staircase and window frames.

Kitchen of The Gymnasium apartment by Robbert De Goede
Wooden details and furnishings are used to warm the apartment

Another key addition of the apartment is its new foundation, which features 18-metre-long piles that contain a heat-exchanging system to help heat and cool the dwelling.

Teamed with 44 rooftop solar panels that provide electricity, this heat-exchanging system is designed to reduce the dwelling’s carbon footprint.

Inside of The Gymnasium apartment by Robbert De Goede
A black-painted staircase leads up to a new mezzanine level

The interior finishes of The Gymnasium are characterised by a combination of different wood finishes…



Read More: Old sports hall transformed into The Gymnasium apartment in Amsterdam

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments