Former state house beats all comers to win Resene ADNZ Supreme Architectural

0
8


The designer of the remodelled 1940s Mt Roskill state house that won an Auckland ADNZ award has now scooped the national pool to win the 2020 ADNZ Resene Architectural Design Award.

Madushin Amarasekera of Construkt Associates redesigned the house he calls “2 @ 4 in 1” for his own family, to accommodate multigenerational living. He has effectively creating two houses under one roof – one for his family and one for his wife’s parents.

Amarasekera says there needed to be a level of separation between the two homes, while allowing moments of interaction between the older and younger generations.

Designer Madushin Amarasekera of Construkt Associates has won the 2020 Supreme ADNZ Resene Architectural Design Award for the former state house he remodelled for his own extended family, creating two separate units.

Calvin Hui & Madushin Amarasekera

Designer Madushin Amarasekera of Construkt Associates has won the 2020 Supreme ADNZ Resene Architectural Design Award for the former state house he remodelled for his own extended family, creating two separate units.

To keep a backyard for their children to have space to play, the designer added more space to the original three-bedroom state house by going up, vertically. Now the house is made up of a smaller 72sqm two-bedroom unit and a three-bedroom larger unit – achieved with a modest $500,000 budget.

READ MORE:
* Closeburn Station home with stacked schist walls is Master Builders Southern winner
* Remarkable earthquake repair project in Cashmere is one of the six top TIDA homes for 2020
* Resene colour awards 2020: Old made new again with Mid-Century winner

Judges said smart moves such as building upwards over existing foundations to reduce new footings have seen a dramatic change.

“Madushin has avoided doing the obvious thing of plonking an annex on the back of an existing home for the grandparents. In these Covid ‘stay at home’ times, we can see how this house would have produced not just a ‘bubble’ but instead a ‘foam’. A series of interlocking spaces, the home enables the two families to come together as a whānau, sharing domestic life alongside work-life, while also enabling division to give each family their own space and time.

There are now two separate homes in the house - the largest for the designer's family. The smaller unit is for his wife's parents.

Calvin Hui & Madushin Amarasekera

There are now two separate homes in the house – the largest for the designer’s family. The smaller unit is for his wife’s parents.

The form of the original state house (right) can be seen below the upper extension.

Calvin Hui & Madushin Amarasekera

The form of the original state house (right) can be seen below the upper extension.

“The overall effect of these carefully interlocked horizontal and vertical spaces is village-like. There is a flow where the extended family encounter each other, but also edge spaces of privacy and retreat. The planning works very hard to achieve this rich variety of spaces. This is a very sophisticated remodelling of the humble state house, and we are sure it is the envy of its neighbours,” said the judging panel.

Amarasekera’s home won two other national awards. The project won the 2020 Residential Alterations and Additions Architectural Design Award and the 2020 Residential Interiors Architectural Design Award.

Other national winners are as follows:

Karapiro Lake House, designed by Lee Turner of Turner Road Architecture, won the national award for a home over 300 square metres.

AMANDA AITKEN

Karapiro Lake House, designed by Lee Turner of Turner Road Architecture, won the national award for a home over 300 square metres.

2020 ADNZ Resene Residential New Home Over 300m2 Architectural Design Award: Lee Turner, Turner Road Architecture, Waikato for Karapiro House

This is a lean, low-profile home that sprawls above Lake Karapiro in the foothills of Maungatautari Mountain in Cambridge. The house was designed to provide a peaceful, tranquil lifestyle on the shores of the lake, with the owners wanting a home…



Read More: Former state house beats all comers to win Resene ADNZ Supreme Architectural

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments